
Een kat wassen is niet iets dat ik standaard doe in mijn trimsalon. Voornamelijk om deze redenen: het is een stresserende ervaring voor je kat en het is meestal niet nodig.
Met andere woorden: als het niet nodig is doen we het niet.
Is het dan verboden om je kat te wassen? Nee hoor. Maar er zijn wat dingen waar je op moet letten en wat voorbereidingen die je moet treffen indien het wel nodig is. Ik leg het je allemaal uit.
Wanneer wassen?
Er zijn situaties waarbij je je kat kan wassen. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Je kat heeft darmproblemen en vaak diarree waardoor de 'broek' vol viezigheid hangt.
- Je kat heeft een giftig goedje over zich gekregen, zoals verf.
- Je kat heeft een huidaandoening en moet met speciale shampoo gewassen worden.
Je merkt dat dit situaties zijn waarbij het echt nodig is en niet anders kan.
Water
Soms hoor ik van mensen dat hun kat graag bij hun in de douche bijvoorbeeld kruipt. Hun katje is zeker niet bang van water en vindt dit zelfs fijn. 'Oh wat leuk' zeg ik dan, want dat is het ook. Dit is niet iets wat je je kat moet afleren. Water is geen boosdoener voor de vacht. Indien je kat buiten in de regen loopt is dat toch ook niet erg?
Wel moet je opletten met zeep en shampoo. Zorg ervoor dat je kat daar niet mee in aanraking komt. Zeep en shampoo voor mensen is niet geschikt voor katten, er kunnen schadelijk stoffen inzitten. De welriekende geur van deze producten is ook niet ideaal. Je kat gaat anders ruiken wat ze zelf niet fijn vindt, maar ook haar soortgenootjes thuis niet, wat dan weer kan leiden tot agressie onderling.

Hoe wassen?
Eerst de voorbereiding; er zijn namelijk een aantal dingen die je nodig hebt voor je begint. Allereerst de shampoo: gebruik een shampoo speciaal voor katten. In mijn trimsalon gebruik ik shampoo van het merk Dermagroom; deze kan je ook aankopen in mijn trimsalon. In dierenwinkels vind je ook andere geschikte shampoos voor katten. Gebruik zeker geen babyshampoo, hier zitten stoffen in die niet geschikt zijn voor katten.
Leg een grote badhanddoek klaar. Na het wassen gaat je kat het koud hebben door de natte vacht; let op voor onderkoeling. Wikkel ze goed in en leg ze op een warme plek, bijvoorbeeld voor de verwarming. Je kan een poging doen om met de haardroger (op warme stand) de vacht wat droog te krijgen, maar de kans is groot dat je kat al gestresseerd genoeg is na de wasbeurt en dat ze de droger niet gaat toelaten.
Er zijn verschillende opties waar je je kat kan wassen; het bad, de douche, de wasbak in de keuken, een babybadje. Ik raad de wasbak in de keuken aan. De hoogte is voor jou makkelijk werkbaar en de wasbak is groot en diep genoeg. Bonuspunten als je een kraan met sproeikop hebt, maar dat is niet nodig natuurlijk. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende warm is. Vul de wasbak met wat (lauw)warm water. Maak de vacht nat, je kan hier een washandje voor gebruiken. Vermijd water in het gezicht, zorg dat er geen water in de oren komt, gebruik een vochtig washandje om het gezicht te reinigen indien nodig. Neem een beetje shampoo in je hand, verdeel over de vacht en masseer goed. Spoel goed uit, je kan terug het washandje gebruiken en vers water.
Nog eens samengevat
- Maak de vacht nat met lauwwarm water.
- Vermijd water in het gezicht en in de oren, gebruik een vochtig washandje om het gezicht te reinigen indien nodig.
- Gebruik een shampoo geschikt voor katten om de vacht in te zepen.
- Spoel de shampoo goed uit.
- Gebruik een grote handdoek om je kat in te wikkelen en houd ze op een warme plaats om onderkoeling te voorkomen.

Nog enkele tips
- Gebruik beloningen tijdens het wassen om je kat af te leiden: gebruik haar favoriete snack of natvoer, liquid snacks zijn vaak een succes.
- Werk snel en efficiënt: de meeste katten worden heel angstig.
- Werk met twee: een iemand houdt de kat vast en leidt ze af met beloningen en de ander wast de kat.
- Wees voorzichtig met de kat vast te houden: ze kunnen zich sterk verzetten. Indien je dan de pootjes zou vasthouden kan je hen lelijk verwonden.
- Opletten met het droogwrijven van de vacht. Dit kan je beter niet doen omdat je zo knopen en klitten in de vacht wrijft. Hou ze lang genoeg in de handdoek gewikkeld. Een grote microvezeldoek kan ook helpen om de vacht droog te krijgen aangezien deze meer vocht opneemt.
- Wanneer de vacht droog is haal je de kam (metalen kam met brede tanden) best boven en doorkam je de vacht om knopen te verwijderen.
Nog enkele weetjes
- Extra opletten bij langharige katten: de fijne vacht aan de onderbuik kan feller krullen bij herhaaldelijke blootstelling aan water. Dit is op zich geen probleem, maar het kan meer knoopjes en zo ook klitten tot gevolg hebben. Geef hier wat extra aandacht aan.
- Elke dag ons haar wassen is ook niet goed en wordt afgeraden. Bij de kat is dit net hetzelfde: te veel wassen is niet goed. De natuurlijke oliën ofwel talg worden weggewassen en heeft een invloed voor de gezondheid van hun huid.
- Sphynx katten hebben geen haar waardoor de talg op de huid blijft zitten. Een sphynx kat wast zichzelf net zoals een andere kat, maar ze kunnen wel gebaat zijn met een grondige wasbeurt af en toe. Het is echter een mythe dat ze wekelijks gewassen moeten worden; dit verstoort de huid namelijk en zo produceren ze nog meer talg. Een gezonde sphynx kat kan je best om de 2 à 3 maanden max eens wassen.